Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt op behandeling van klachten in spieren en gewrichten. Met Dry Needling worden spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) ontspannen via het gericht prikken met een droge naald (‘dry needle’) op deze trigger-punten in de spier.

Hoe voelt het aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet. Als het Triggerpoint wordt aangeprikt, voelt u een kortdurende aanspanning. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Als na-reactie kunt u een spierpijn gevoel ervaren.

Wat kost een behandeling? Is Dry Needling verzekerd? JA

Deze methode maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapie of manuele therapie. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen ook de kosten voor Dry Needling hieronder.

Wilt u meer weten, klik hier

Voor een behandeling of meer informatie kunt u vragen naar: Anda van Stegeren.

 

Wat is een spierverharding en wat voelt u?

Een spierverharding is een pijnlijke plek in een spier, die naast lokale drukpijn, ook vaak (door u herkenbare) uitstralende pijn kan veroorzaken. Een voorbeeld hiervan ziet u in dit plaatje:

De pijn wordt in de arm gevoeld en soms ten onrechte gediagnosticeerd als een tennisarm, terwijl de oorzaak van de klacht elders kan liggen (hier bv. in een schouderspier).

Is Dry Needling hetzelfde als acupunctuur?

Dry Needling behoort tot de westerse geneeskunde en is niet hetzelfde als acupunctuur. Het kan overigens rustig naast elkaar worden toegepast.
Dry Needling wordt een droge naald (‘dry needle’) gebruikt, waarmee kortdurend de pijnlijke drukpunten in een spier worden behandeld, waarna onmiddellijk een diepe ontspanning van de spier optreedt.

Wat is referred pain eigenlijk?

Referred pain is een uitstralende pijn waarbij de pijn op een andere plaats gevoeld wordt dan dat de oorsprong van de pijn zit. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een hernia, waarbij de inklemming in de rug zit, maar de uitstraling in een been gevoeld wordt. Dit is ook het geval bij actieve triggerpoints. De behandeling van triggerpoints kan naast lokale drukpijn, ook vaak (door u herkenbare) uitstralende pijn veroorzaken. Zo kan het zijn dat u de pijn op een andere plaats voelt dan waar wij de oorzaak van deze pijn vaststellen en gaan behandelen.

Een overzicht van Triggerpoints in spieren en hun uitstralende pijngebieden, vindt u hier: klik hier

Hoe kunnen deze Trigger Points ontstaan?

  • acuut;
  •  door een verkeerde beweging of een ongeluk
    chronisch; door een langdurig verkeerde houding of overbelasting (‘tenniselleboog’ of ‘muisarm’)
  • overbelasting o.a. bij sporters
  • psychologische factoren; stress, depressie, onrust en vermoeidheid