Wat is (Medische) Hypnose?

Hoe kan dat nou? Ik heb buikpijn en de dokter zegt dat ze niks kunnen vinden.......

10-15% van alle kinderen krijgen te maken met onbegrepen lichamelijke klachten (SOLK). Dit zijn lichamelijke klachten die langer dan enkele weken duren en waarbij na adequaat medisch onderzoek geen lichamelijke aandoening is gevonden die de klachten verklaart (Kenniscentrum Kinder- & Jeugdpsychiatrie, Jansens, 2011).
Een van de (inmiddels door wetenschappelijk onderzoek ondersteunde) behandelmethoden bij deze klachten is hypnose.

Wat is (medische) hypnose of hypnotherapie?

Hypnose is een krachtig hulpmiddel bij de behandeling van diverse psychische en psychosomatische klachten, zoals o.a. onbegrepen buikklachten (kinderen), prikkelbare darmsyndroom, hoofdpijn, chronische vermoeidheid en angsten.

Hypnose is een goede methode om problemen aan te pakken, die we niet goed kunnen beïnvloeden met ons bewuste brein: we willen er best bewust invloed op uitoefenen, maar ons onbewuste deel van het brein werkt dit tegen.

Bij onbegrepen lichamelijke klachten, vooral ook bij kinderen, is er altijd een zorgvuldige lichamelijke screening geweest, waarbij de uitkomst is, dat er niets gevonden wordt dat de klachten van het kind of de volwassen patiënt (afdoende) verklaart.
In onze praktijk hebben we leren werken, juist met deze ingewikkeld ogende klachten en bieden een duidelijke uitleg en behandelmethode aan de patiënt. Medische hypnose kan hierbij een belangrijke rol spelen omdat die niet perse het begrip of het intellectuele deel van het brein nodig heeft om te herstellen. Sterker nog: eigenlijk zit dit deel vaak in de weg.

Door het bewuste en het onbewuste beter op elkaar af te stemmen, kunnen we het gestelde doel wel bereiken. Er wordt bij hypnose doelbewust gebruik gemaakt van een diepe ontspanning die ook wel ‘trance’ wordt genoemd. In deze toestand kan het lichaam vaak weer opnieuw leren te ontspannen en lichamelijke patronen hervinden, zoals die vóór het ontstaan van de klachten bestonden.

Soms kom je in trance bij (oor-)zaken terecht die in het onderbewuste zijn opgeslagen en waarvan je het bestaan nauwelijks wist of je niet bewust was. D.m.v. suggesties of therapeutische interventies worden de oorzaken van de klachten bestreden of worden obstakels opgeruimd. Begeleid door je therapeut krijg je meer controle en inzicht over je onbewuste ‘doen en laten’ en bij lichamelijke klachten word je lichaam in staat gesteld om te herstellen. Voor de meeste mensen is hypnose een aangename, ontspannende ervaring.
Hypnotherapie is zowel geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar als voor volwassenen.